Google Analytics Tracking Module

Požiar- Vysoké Tatry PDF Tlačiť E-mail

Požiar- Vysoké Tatry

 

3.5. 2018 sme boli povolaný KOS Prešov na pomoc pri hasení veľkého lesného požiaru vo Vysokých Tatrách. Na miesto vyrazila 4- členná posádka T815. Po usmernení veliteľom zásahu odišli 3 členovia na požiarom zasiahnuté miesto a strojník s T815 ostal dopĺňať vodu potrebnú pre helikoptéry. Pre nedostupný terén boli členovia vyvezený štvorkolkou po najbližšie možné miesto a odtiaľ pokračovali pešo. Na základňu sa posádka vrátila v neskorých večerných hodinách. Aj druhý deň sme boli požiadaný o pomoc a tak na miesto vyrazila 5 členná posádka s vozidlom A31. Po vyvezení štvorkolkami pod hrebeň sme pomáhali s vynáškou techniky a na hrebeni sme pokračovali v hasiacich prácach. O 15:00 sme začali schádzať z hrebeňa a smerovali na základňu. Cestou sme sa zastavili v Tatranskej Lomnici na obed, keď že v nedostupnom teréne bol problém s doručením občerstvenia. Na naše milé prekvapenie sme v reštaurácii Stará Mama dostali celý obed grátis, čo svedčí o veľkodušnosti majiteľov a ukážkovom prístupe ku ľudom, ktorý nezištne pomáhajú uchrániť aj naše prírodné bohatstvo. 

 

Foto v galérii. 

Vývoj požiaru zo zdroja HaZZ:

18.00 hod., dňa 6.5.2018 - LIKVIDÁCIA POŽIARU

Požiar v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách sa podarilo úplne dostať pod kontrolu. Veliteľ zásahu o 18.00 hod. vyhlásil likvidáciu požiaru, miesto bolo odovzdané pracovníkom lesnej správy, ktorí budú naďalej požiar monitorovať.

6.45 hod., dňa 5.5.2018

Pri dohášaní požiaru vo Vysokých Tatrách budú hasiči pokračovať aj počas dnešného dňa. V priebehu noci bol vykonávaný monitoring požiaru, ktorý sa už ďalej nerozširuje. Momentálne na mieste udalosti zasahujú hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ, príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba a Spišský Štiavnik. Dnešné práce budú spočívať najmä v dohášaní ohnísk a prekopávaní tlejúcich kmeňov.

07.00 hod., dňa 4.5.2018

Hasiči od skorého rána pokračujú v hasebných prácach pri požiari lesa vo Vysokých Tatrách. Prostredníctvom vykonaného prieskumnému letu vrtuľníkom bolo zistené, že sa požiar v noci podarilo udržať pod kontrolou a už sa nerozširuje ďalej. Momentálne na mieste zasahujú hasiči z Popradu, Vysokých Tatier, Prešova, Košíc, Mengusoviec a Modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred. Pomáhajú aj dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava a Štrba. Na mieste zasahuje aj vrtuľník Letky MV SR, ktorý už na požiarisko zhodil prvých pár tisíc litrov vody.

23.00 hod.

Požiar lesa pri Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách budú počas celej noci monitorovať hasiči z Vysokých Tatier, Popradu a Mengusoviec. Počas posledných 10 hodín bojovali s požiarom profesionáli z Vysokých Tatier, Popradu, Kežmarku, Prešova, Košíc, Levoče, Starej Ľubovne a Mengusoviec a dobrovoľní hasiči z obcí Spišská Belá, Batizovce, Šuňava a Štrba. Zo vzduchu požiar hasili 2 vrtuľníky, ktoré na požiarisko zhodili viac ako 75 000 litrov vody. Počas dnešného dňa na mieste udalosti zasahovalo takmer 80 hasičov s 30 ks hasičskej techniky. V hasebných prácach sa bude ďalej pokračovať od skorého rána.

20.00 hod.

Hasiči stále pokračujú v hasebných prácach pri požiari vo Vysokých Tatrách. Požiar sa hasičom darí dostať pod kontrolu. Oba vrtuľníky vykonali približne 30 zhodov vody na oblasť požiariska. Z priľahlých chodníkov bolo s asistenciou horských záchranárov a policajtov vyvedených približne 800 - 1200 turistov. Na mieste udalosti zasadal uplynulú hodinu riadiaci štáb s prítomnostou ministerky vnútra SR Denisy Sákovej a prezidenta HaZZ Alexandra Nejedlého.

18.00 hod.

Už 5 hodín zasahuje viac ako 50 hasičov s 20 ks hasičskej techniky a 2 vrtuľníky pri rozsiahlom 30 hektárovom požiari lesa pri Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách. Sily a prostriedky na požiarisku postačujú, hasičom sa darí požiar udržiavať pod kontrolou.

16.45 hod.

Hasiči stále hasia rozsiahly požiar lesa v nedostupnom teréne pri Kežmarských Žľaboch. K haseniu sa pripojil aj druhý vrtuľník Letky MV SR.

15.35 hod.

Desiatky hasičov stále zdolávajú požiar lesa v nedostupnom vysokohorskom teréne vo Vysokých Tatrách. Požiar zasiahol plochu cca. 30 hektárov. Na miesto smerujú ďalší hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ. Vrtuľník Letky MO SR je už na mieste požiariska, o pár minút začne s hasením požiaru zo vzduchu.

14.40 hod.

Hasiči momentálne zasahujú pri rozsiahlom požiari lesa v katastri mesta Vysoké Tatry, časť Kežmarské Žľaby, ktorý vypukol približne pred hodinou. Podľa predbežných informácií požiar zasiahol plochu cca. 2 km2. Pri udalosti zasahuje takmer 50 profesionálnych hasičov z Kežmarku, Popradu, Vysokých Tatier a modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ a dobrovoľní hasiči z obce Spišská Belá. Hasenie požiaru komplikuje nedostupný vysokohorský terén. Na mieste udalosti by mal v dohľadnej chvíli zasahovať aj vrtuľník Letky MV SR a vrtuľník Letky MO SR. V danej lokalite sa pripravuje evakuácia všetkých turistov z turistických chodníkov, ktorých do bezpečia odvedú horskí záchranári. Na miesto udalosti smeruje aj prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. 

 

 
Ulti Clocks content

Kto je online

Máme online 4 hostí 

Štatisktiky

Počet zobrazení obsahu : 422444

DHZ Batizovce na Facebooku

Valid XHTML & CSS | Template Design ah-68 | Copyright © 2009-2022 by Lukáš Grešo, wwww.itnavody.sk & Marián Chromek, Firma